“Emberölésért: felfüggesztett” kontra “Gárda-vezetésért: 1 év” - ez a két transzparens fogadta a hétfő délután a Fővárosi Bíróság épülete előtt elhaladó járókelőket. Ide szervezett ugyanis csendes gyertyagyújtást a Jobbik Magyarországért Mozgalom, amely szervezetnek hét belvárosi képviselőjelöltje tiltakozott a “magyar joggyakorlat” ellen.

A konkrét esetet, vagyis az összejövetel apropóját az épület bejárata elé támasztott transzparensek közé helyezett fénykép világította meg: még 2008 januárjában történt, hogy egyik osztálytársa megölte a főváros VIII. kerületében a középiskolás Mészáros Rolandot. Az elkövető a bíróság múlt heti ítélete értelmében egy év felfüggesztett fogházbüntetést kapott, két társát pedig végül meg sem gyanúsították. A megemlékezés közepette Hegedűs Lorántné, a Jobbik V. kerületi jelöltje a Stopnak elmondta: a néhány nappal ezelőtti határozat nagyon szomorú pillanatát jelentette a magyar igazságszolgáltatásnak, mégpedig azért, mert újra az ott megszokott kettős mérce érvényesült. A Magyar Gárdával kapcsolatban a párt már megszokta ugyanis, hogy a lehető legszigorúbb ítéletek születnek (nem egyszer direkt rájuk szabva), míg elsősorban a bankárok, a cigányok és a külföldiek esetében méltánytalanul enyhe büntetéseket hoznak.

“Jelen esetben is ezzel állunk szemben: eme nagyon brutális gyilkosság kapcsán értelmezhetetlenül gyenge büntetést szabott ki a bíróság. Már maga az értelmetlen halál is igazságtalan, ezen a Földön megmagyarázhatatlan, a család számára pedig nyilván rendkívül nehéz a tényt elfogadni - egy ilyen szenvedés csak az örökkévalóságban nyerhet értelmet. Azért találták ki az igazságszolgáltatást erre a világra, hogy legalább a földi tereken valamiféle igazságtételt kaphassanak a hozzátartozók. A megfelelő ítélet pedig azért is lenne nagyon fontos, hogy a leendő hasonló áldozatokat megvédve is példa statuálódjék. No ez az, ami itt nem történt meg!” - vélekedett a képviselőjelölt.

A politikus emlékeztetett: a római jog, ami alapján napjainkban is ítélkezünk, nem csak egy jogrend volt, hanem azzal a nevelés egyfajta eszközét is a kezünkbe adták. “Bizonyára sokan ismerik a ‘méz és korbács’ jelszavát, ami azt jelentette, hogy a nevelendő gyermeket mézzel is próbáljuk okítani, de egyben korbáccsal is igazgatni - persze átvitt értelemben. Ha viszont mi folyamatosan mézzel kínáljuk a bűnözőket, akkor annak nagyon-nagyon rossz következménye lesz! Időnként tehát a korbácsot is kell használni!” - fűzte hozzá Hegedűsné.

Példaként említették még a jelenlévők, hogy egyebek mellett a halálos gázolásért is előfordul, hogy két-három évet kapnak az elkövetők, mivel az is gondatlanságból elkövetett emberölésnek minősül, csakúgy, mint Roland esete - nála azonban a különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés helyett a fenti kategóriát állapították meg. Mint Cziráki Adorján VI. kerületi jelölt közölte, elsősorban tehát e jelenlegi jogalkalmazás ellen emelik fel a szavukat, mivel szerintük sorozatban történik meg, hogy a törvény szó szerinti betűjével ellentétesen hoznak a bírák ítéletet. Hangsúlyozta: nem véletlenül létezik egy minimálisan és egy maximálisan kiszabható tétel a hazai gyakorlatban, rendkívül méltánytalannak nevezte azonban, hogy például amíg egy betiltott szervezet esetében nyilvános megmozdulásért akár egyéves börtönbüntetés is kiszabható, addig ha fiatalkorú követ el bármilyen bűncselekményt, elképzelhető, hogy az mindössze egy hónapnyi szankciót von csupán maga után. Ezért a Jobbik tervezi, hogy átfogó büntetőjogi törvénymódosítást kezdeményez.

süti beállítások módosítása